NO PERDEM LA MEMÒRIA (SÍMBOLS, RECORDS I TURISME ES BARREGEN A LA TERRA ALTA I EL PRIORAT)

Priorat
La Terra Alta i el Priorat avui destaquen bàsicament per la qualitat de les seves vinyes i pels vins que en surten. El progrés econòmic ha fet que aquestes terres despoblades durant molts decenis tornin a tenir una singular vitalitat, "l'eno-turisme" o turisme del vi las ha fet reviure amb certa força. Les rutes per les bodegues de Gandesa, Gratallops, Porrera, Falset i el Montsant ja formen part del circuit turistic de Catalunya, com en el seu dia es va fer a La Rioja (Espanya),  Burdeos (França), La Toscana (Italia) o al Napa Valley (Califòrnia). Bona terra, noves tècniques, nova tecnologia, nou marketing per potenciar les comarques interiors.

L'Ebre des del Castell de Miravet
Gratallops
Castell de Miravet
Museu de l'Oli a Escala Dei

L'estiu del 2009 vaig tenir l'oportunitat de fer un circuit i comprobar-ho "in situ" i va ser una molt bona experiència, doncs amb dos dies i mig la cosa dona per molt si un s'organitza be la ruta, varem poder visitar un parell de bodegues, menjar en bons restaurants, descobrir recons molt singulars i fins i tot fer una cata d'olis d'olives arbequines. 
Ens vam apropar als ports passejant per Paüls, varem visitar el Castell de Miravet, el casc antic de Gandesa i de Falset, varem arribar fins a la Cartoixa d'Escala Dei on els monjos van començar el conreu de la vinya i la producció de vi ja fa segles. 
Poble Vell de Corbere d'Ebre



La nostra sorpresa  va ser que en aquelles contrades no tan sols el vi es motiu d'orgull i de personalitat pròpia, en aquells indrets gràcies a les aportacions de diferents associacions i dels propis ajuntaments s'està donant a conèixer una realitat històrica que no se ben be perque ens ha estat tan amagada durant molt de temps; estic parlant de la Batalla de l'Ebre que fou una de les més dures i sagnants de tota la guerra civil espanyola.
Façana Esglesia Vella (Corbera d'Ebre)
Avui dia podem visitar i tenir coneixement dels fets històrics que allà es van produir durant aproximadament 180 dies a l'any 1938. 
Els anomentats Espais de la Batalla de l'Ebre consisteixen en una col.lecció de llocs històrics que s'han o s'estan recuperant, hi podem trobar des del poblat vell de Corbera d'Ebre on es poden veure els impactes dels obusos a la façana de l'esglesia antiga, tambe podem visitar trinxeres on es va lluitar cos a cos, i també un monument-osari anomenat Memorial de les Camposines on hi ha dipositades les restes que al llarg de molts anys s'han anat recuperant de soldats morts trobades als camps de conreu, trinxeres o fosses comunes.







Un record per al meu avi, la seva vidua i els seus fills que ho varen patir
Si els catalans volem seguir sent un poble amb la nostra pròpia personalitat diferent de la resta de pobles i nacions del mòn no podem perdre la memòria.

Poble Vell de Corbera d'Ebre
Cartoixa d'Escala Dei
El passat mes d'Octubre després de 35 anys de democràcia i de 72 anys des de la finalització de la tristement famosa Batalla de l'Ebre a les acaballes de la guerra civil espanyola, es va dur a terme el primer acte oficial per honorar i dignificar la memòria dels caiguts i les seves families. Aquest acte de reconeixement pels que van lluitar defensant les llibertats i els drets dels catalans i per la república es va a dur a terme a Gandesa la capital de la Terra Alta i va consistir en uns parlaments per part d'autoritats i familiars directes dels caiguts, i també en la inauguració d'unes plaques amb els noms de 1145 soldats dels prop de 30.000 que moriren en aquelles terres. Aquestes plaques es van instal.lar en el monument anomenat MEMORIAL DE LES CAMPOSINES dins el terme municipal de La Fatarella just al costat de la carretera que va a Ascó i Flix.






El meu avi ISIDRE CASAS RIERA va ser un dels 1145 soldats els quals s'ha pogut documentar la seva mort i el seu nom quedarà per sempre en la memòria de tots, donem doncs per tancada una rèmora del passat, una ferida dificil de curar; el nostre avi reposa dignament i merescuda en pau, la seva ànima la durem per sempre dins els nostres cors i mai, mai oblidarem pel que va lluitar i morir.
Andreu i Margarita (néts), Anna (besneta) i Pere (fill)







2 comentaris:

Margarita Casas ha dit...

Estic orgullosa de tu cosí, per haver fet aquest petit reportatge que dignifica la mort del nostre estimat avi ISIDRE, el qual no vam poder conèixer. "Avi sempre has estat entre nosaltres".

andreu dreamtraveler ha dit...

Moltes gràcies!! Sobretot perque la teva insistència ens va permetre ser una de les families homenatjades a Gandesa.